Richard Meier & Partners Architects LLP

Dune Road Residence

Long Island, New York

2010

The Dune Road Residence is situated between the Quantuck Bay to the North and the Atlantic Ocean to the South. The house is a clean geometric volume modulated by the organization of the building components, the views to the ocean, and the main circulation axis that is located on the east side of the residence.

The main entrance to the residence is located on the north side of the house with a set of steps that lead to the covered entry. Once inside the foyer, the grand stair brings you to the second level and directly into the main living area. This level is framed by the angled wall that directs the views to the ocean as the glass curtain wall opens to surrounding landscape to the south, as well as views to the bay to the north. The main program here is the living room, kitchen, and dining room. This angled wall that acts as a visual guide also divides the more public living spaces with the more private space of the master suite. This suite includes a bedroom, wardrobe, bath, as well as an office, and is accessed by slipping around the end of the slanting wall.

The first level houses the guest rooms for the owner’s children and grandchildren, a laundry room, gym, home theater, and a day lit gallery that runs parallel to the north wall and is opened to above. Directly to the outside the first level plinth extends behind the house. Floating over the sand and sheltered by the natural dunes this plinth contains the pool, the sun deck and equipment room.

Centrally located on the axis is a sculptural spiral stair for access to the roof top deck above the main house. Continuing south on the main circulation axis, and before arriving to the beach, is a wood deck and pavilion which offers an intimate space for dining and social events. The main elements of this pavilion are the simple folded roof and deck surface that define the simple volume. Further enclosure is in glass which provides shelter and expansive views of the Atlantic Ocean.

Anchoring the opposite end of the main axis is the garage which is accessed at the ground level by a covered walkway. This walkway also acts as a bridge at the second level to provide access from the main living level to the roof top deck for viewing the sunset over the bay.

Credits